FAQ
Zalecamy kupowanie wody o niskim poziomie mineralizacji. Jeśli wolisz espresso, lepiej wybrać wodę o niskiej mineralizacji (75-150 mg/l). Całkowity brak soli (woda destylowana lub bardzo miękka) negatywnie wpływa na smak: granulki nie oddają wody wszystkich substancji (niedotlenienie), a kawa jest świeża.
Co zapamiętać.
Do kawy potrzebna jest butelkowana woda niegazowana o obojętnym wskaźniku wodorowym pH=7, całkowita mineralizacja 150 mg / l, zasadowość 40 mg/l, całkowita twardość 7,0 °F, o zawartości wapnia 51-68 mg/l, sodu 10 mg/l, magnezu 5-20 mg / l.
Tak. Nawet przy użyciu wysokiej jakości wody (którą omówiliśmy w pytaniu z powyższej listy) ekspres do kawy musi być serwisowany. Dlatego po każdych 500 porcjach espresso zalecamy czyszczenie ekspresu do kawy z brudu, płytki nazębnej. Po każdych 1500-2000 tysiącach porcji espresso pełna wymiana materiałów eksploatacyjnych. Na naszej stronie można kupić “zestaw serwisowy”, który kosztuje 40-45 zl. Zawiera gumki i smar do pełnej konserwacji ekspresu do kawy Kazak Rota 2.
Oprócz ekspresu do kawy otrzymujesz również następujące produkty wykonane przez nas (ręcznie robione) do wysokiej jakości parzenia kawy :
– 1 stojak na ekspres do kawy
– 1 szklanka
– 1 wdt tool
– 1 Temper 51.6 mm